Wędzarnie ogrodowe, metalowe i drewniane – to popularne rozwiązanie do wędzenia. Do ich budowy najczęściej wykorzystujemy dwa rodzaje drewna: olchowe oraz skandynawskie świerkowe. Oba te materiały doskonale nadają się do konstrukcji wędzarni. Należy jednak pamiętać, że każde drewno jest wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć, pleśń, grzyby czy szkodniki, dlatego ważne jest odpowiednie zabezpieczenie drewna oraz właściwe przechowywanie wędzarni.
Zalecamy przechowywanie wędzarni pod zadaszeniem, aby zapewnić im długowieczność.
Podczas produkcji wędzarni ogrodowych, metalowych i drewnianych dbamy o całą konstrukcję, dzięki czemu nasze produkty są mobilne. Po zakończeniu procesu wędzenia można je łatwo przenieść w dowolne miejsce. Wędzarnie z drewna liściastego, jak olcha, cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na swoją trwałość oraz odporność na wysokie temperatury. Takie drewno nie pęka i nie kurczy się. Z kolei wędzarnie z drewna iglastego, jak świerk, mogą zawierać śladowe ilości żywicy, co jednak nie wpływa na ich funkcjonalność w procesie wędzenia. Jeśli zauważymy obecność żywicy, wystarczy przepalić wędzarnię w wyższej temperaturze bez wsadu, aby usunąć wszelkie resztki żywicy.
Posiadacze wędzarni drewnianej zachwalają sobie ten wybór. Głównymi zaletami wędzarni drewnianej są przede wszystkim
– Ekonomiczność w drodze nabycie takiej wędzarni lub zbudowania jej niskim kosztem
– Wędzarnia drewniana może być w wersji mini, przenośnej lub dużo większej na nawet 50 kg wędzonki
– Drewno doskonale trzyma ciepło, co jest istotne w zachowaniu stabilnej temperatury wewnątrz komory wędzarniczej
– Nie kumuluje wilgoci, która wpływa na smak wędzonek
– Nie wymagają stałej kontroli podczas wędzenia
– Doskonała do wędzenia na ciepło
Te pierwsze posiadają stalowa komorę wędzarniczą, kanał dymny oraz palenisko wszystko ze stali. Wszystkie części są pomalowane specjalistyczną farbą odporną na wysokie temperatury.
Wędzarnie stalowe przede wszystkim zalecane są do wędzenia na zimno, gdyż trudno jest utrzymać w nich stabilną, wyższą temperaturę. Oczywiście jest to możliwe jednak wymagałoby od nas więcej zainteresowania. Ta cecha utrudnia wędzenie w okresie panowania niskich temperatur powietrza, a szczególnie zimą. W sprzedaży najczęściej trafiamy na wędzarnie stalowe gotowe, w których możemy wędzić na ciepło i na zimno. Zmianę stylu wędzenia dyktuje kanał dymny, który składa się najczęściej z dwóch rur. Dwie do wędzenia na zimno, a jedną podłączamy kiedy chcemy wędzić na ciepło. Jeżeli chodzi o gabaryty takiej wędzarni, musimy mieć na uwadze, że mimo tej samej wielkość w porównaniu do wędzarni drewnianej, stalowa będzie znacznie cięższa.
Jest to wygodne i nowoczesne rozwiązanie. Dzięki zakupieniu elektrycznej wędzarni domowej i jej małym wymiarom możliwe jest nawet wędzenie na balkonie. Wędzarnie elektryczne nie są tak wymagające, jak wędzarnie ogrodowe. Tutaj mamy generatory dymu, dzięki sterownikom możemy sterować temperaturą przy użyciu przycisków. Co ważne, wędzarnie elektryczne są wytrzymałe i przetrwają lata. Są zazwyczaj odporne na korozje. Dostępne u nas wędzarnie elektryczne są zrobione z materiału Alu-Cynk, co zapewnia doskonałą ochronę przed rdzą, pęknięciami, zmarszczeniami, czy pęcherzykami. Wędzarnie elektryczne nie zużywają zbyt dużych ilości prądu, a także umożliwiają utrzymanie stałej temperatury w pożądanym czasie.
Akcesoria do wędzenia pozwolą Ci z łatwością wędzić żywność w domu lub ogrodzie, zapewnią pełne rozwinięcie twojego ostatecznego smaku i zapachu przygotowanych przez Ciebie potraw. Wędząc mięso, ryby czy sery w domu lub ogrodzie , używaj akcesoriów najwyższej jakości – najlepiej tych wykonanych z mocnego materiału odpornego na uszkodzenia mechaniczne. Doskonałym wyborem jest tutaj stal nierdzewna. Jest ona odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne, więc takie akcesoria będą Ci służyć przez lata. A co z takimi akcesoriami jak wiórki drewniane czy sznurek? Tutaj również wybór nie powinien być przypadkowy. Wszystko, z czym Twoja potrawa będzie miała kontakt podczas procesu wędzenia, wpłynie na jej ostateczny smak i zapach.
OFERUJEMY PAŃSTWU
CHARAKTERYSTYKA WĘDZARNI
Każda wędzarnia wykonana przez nas jest robiona ręcznie z dbałością o szczegóły.
Do wykonania wędzarni używamy deski ŚWIERKOWEJ w pełni naturalnej
Drewno niemalowane co zapewnia, że wędzone produkty nie przesiąkną zapachem farby.
Wędzarnia ma bardzo prostą budowę. Jej montaż jest niezwykle prosty. Wszystkie elementy są idealnie dopasowane.
Wszystkie elementy po zakończonym wędzeniu mieszczą się w drewnianej komorze wędzarniczej. Zapewnia to mobilność wędzarni.
Metalowe elementy zestawu malowane są farbą odporną na wysokie temperatury.
Zdejmowany DUŻY metalowy DEFLEKTOR zapewnia równomierne rozprowadzenie dymu oraz ciepła, ułatwia czyszczenie wędzarni.
Nasze wędzarnie skręcane są na wkręty oraz dodatkowo zbijane gwoździami.
Wędzarnie przystosowane są do wędzenia od 10 od 20 kg produktów w zależności od wielkości skrzyni
Kupując u nas masz najlepszą jakość od producenta
DANE TECHNICZNE PALENISKA
Wymiar paleniska zewnętrznego: 50 x 50 x 40 [cm]
Średnica otworu paleniska: 140 [mm]
Grubość blachy: 1 – 2 [mm]
Luft z regulacją dopływu powietrza: tak
Wymiar paleniska wewnętrznego: 25 x 25 x 30 [cm]
Wysokość nóżek: 5 [cm]
Deflektor – ociekacz: 30 x 30 x 7 [cm]
Wewnętrzny deflektor: tak
Uchwyty do przenoszenia wędzarni: tak
Malowanie: tak farba żaroodporna (tylko z zewnętrznej strony
MONTAŻ WĘDZARNI – BARDZO PROSTY
Wszystkie elementy wędzarni są łączone na wcisk
Wędzarnia przyjeżdża do Państwa w pełni skręcona
Jako jedyny producent dbamy o wygodę naszych klientów, dostarczając im solidny skręcony produkt
Wędzarnia po rozpakowaniu jest od razu gotowa do użytku